Trade-off
3/2016

Podzimní Trade-off! Hlavními tématy tentokrát jsou sdílená ekonomika, zahraniční politika a inflace a nové měny!

Vážení čtenáři,

máme více času na čtení a ostatní koníčky? Nebo stále ještě 27 let od pádu komunismu trávíme více času prací než muži a ženy na Západě, abychom si mohli dopřát totéž co oni? Kuchyňskými roboty počínaje a zahraničními dovolenými konče… Po jejich vzoru pracujeme produktivněji, čímž bychom teoreticky nemuseli v práci trávit tolik času jako dříve, abychom si pořídili, po čem toužíme.

Doba je taková, že každý chce mít vše vlastní. Dokonce i auto, když dosáhne plnoletosti, aby nebyl závislý na rodičích a nemusel se přizpůsobovat. Zůstává ovšem stále několik věcí, které s nostalgií sdílíme v rodinách: dětskou kolébku a většinou už jen dětské oblečení a sportovní vybavení. Možná ještě zahradní stroje, sourozenci chatu po rodičích a tím to asi končí.

Ještě v období mezi světovými válkami dělníci pracující v třísměnném provozu sdíleli na ubytovně jednu postel. V dělnických ubytovnách Rotschildem ovládaných Vítkovických železáren to bylo běžné. Můj děda tak bydlel a jen na neděli jezdil domů, do vesnice vzdálené 30 km od Ostravy. V době válečných katastrof byli lidé nuceni sdílet společné obydlí, cestovní kufry, ale i oblečení a boty v zimě. Sdílení bylo atributem nouze.

Není překvapivé, že současná sdílená ekonomika se jako tržní fenomén začala na Západě rozvíjet v letech 2008–2009, v období finanční krize. Její dnešní podstata je ovšem odlišná. Lidé nesdílejí, protože jim nic jiného nezbývá, ale protože chtějí. Dobrovolně na veřejném trhu nabízejí volné kapacity, jimiž disponují a po nichž je poptávka. Neobsazené místo v autě, volný pokoj v bytě, volné místo v klubu pojištěnců. Ne zadarmo, ale za peníze! Klientovi se rozšiřuje nabídka služeb a vlastníkovi se díky volným kapacitám rozšiřuje možnost přivýdělku. Pokud dojde k dohodě, oba na tom budou lépe. Klient využívá službu, která nejlépe odpovídá jeho preferencím a omezením, a poskytovatel služby dostane peníze navíc.

Díky lepšímu využití stávajících kapacit roste bohatství společnosti. A to způsobem, nad nímž musí jásat i zelení! S rozvojem informačních technologií a jejich masovým praktickým využíváním se sdílení chudoby a nedostatku přeměnilo ve sdílení bohatství a komfortu.

Vše o tomto šlágru moderní ekonomiky a o mnoha ještě zajímavějších tématech se dočtete v tomto čísle vašeho časopisu Trade-off.

Jiří Schwarz
vydavatel