T-O 0_2016 Rozhovor s F. Schneiderem

Právní gramotnost je u nás tragická, říká popularizátor práva

16. 9. 2020, 9.32 - Trade-off 4/2020 - Dominik Stroukal

Vojtěch Sucharda je advokát a popularizátor práva. Působil jako samostatný advokát, ale naskytla se mu podle jeho vlastních slov unikátní příležitost spoluzaložit právní kancelář Arrows. Ta je nyní několik let po sobě jednou z nejrychleji rostoucích kanceláří u nás. Ve volném čase se věnuje problematice právní negramotnosti, a to hned na několika frontách. Usiluje o novou národní strategii po vzoru té, která má zvýšit finanční gramotnost. A zlepšit situaci se snaží také online aplikací mylaw.cz, která poskytuje lidem zdarma základní právní informace a propojuje zájemce o právní služby s advokáty.

Kolikrát v životě jste potřeboval služby právníka?

To je těžké. To jste mě zaskočil (smích). Já si spoustu věcí řešil sám, to se dá brát jako služba právníka?

 

Dobrá otázka. Tak jinak – kolikrát byste potřeboval služby právníka, kdybyste si to neřešil sám?

Myslím si, že by to byly desítky situací, kde bych si doporučil, že bych měl využít služby právníka.

 

To tuším, že bude nadprůměrné číslo v porovnání s tím, kolikrát v životě právníka využije stejně starý člověk jako vy.

Stoprocentně. Myslím si, že obecně jsou v České republice právní služby podužívané.

 

Máme k tomu nějakou statistiku? Kolikrát to lidé dělají? A kolikrát člověk právníka potřebuje? Už jsme naznačili, že tady bude existovat jistá disproporce mezi tím, kolikrát právníka potřebujeme a kolikrát ho využijeme.

Problém je, že lidé často nemají dostatečnou právní gramotnost, takže ani neví, že by právníka měli využít. Nebo mohli využít. Nebo že to vůbec je právní problém. U mě se to samozřejmě vůbec nedá srovnat s průměrným člověkem. Z osobní zkušenosti bych odhadoval, že lidé v průměru využijí služeb právníka ve dvaceti, možná ve třiceti procentech případů, ve kterých by se na něj měli obrátit. Ve zbytku si nějak sami pomohou, nějak to „zbastlí“. To asi není použitelné slovo do rozhovoru, co?

 

Proč by nebylo. Všechno je dovoleno. Co tím ale myslíte?

Že to řešení nějak poslepují dohromady, typicky se zeptají na řešení kamaráda nebo vygooglí a následně poslepují. Problém je, že i špatně poslepované správné právní informace nejsou řešením. Co teprve, když člověk slepuje informace nesprávné. A možná že jsem u těch 30 procent ještě optimista. Z naší analýzy vyplynulo, že lidé používají právníka až v situaci, kdy jim skutečně teče do bot. Někdo jim nezaplatil a dostali se do finančních problémů. Dále v trestním řízení nebo když je někdo zažaluje a podobně. Ale nejlepším momentem by bylo samozřejmě řešit právní problém jako prevenci. To se neděje.

 

Vojtěch Sucharda je zakladatel portálu mylaw.cz a partner advokátní kanceláře Arrows. V rámci své právní praxe se dlouhodobě specializuje na právo duševního vlastnictví a problematiku ochranných známek. Klienty zastupuje rovněž ve všech fázích a typech M&A transakcí.

 

Celý článek najdete v časopisu Trade-off 4/2020.

Elektronickou verzi tohoto vydání lze zakoupit prostřednictvím Alza Media zde. Pro tištěnou verzi vyplňte objednávkový formulář


Autoři:

Podobné články

  • kvantové pc

    Srozumitelně o kvantových počítačích s profesorem Pavlem Cejnarem

    Prof. RNDr. Pavel Cejnar, Dr., DSc., jeden z předních českých odborníků na kvantovou fyziku, v současné době vyučuje na Univerzitě Karlově, kde svou kariéru původně započal. Má za sebou ale i řadu pracovních pobytů v zahraničí, například ve Švýcarsku, Spojených státech, Německu či v Jihoafrické republice. I všude tam se kvantovou teorií zabýval. „Kvantové počítače by mohl k upevňování moci a šikanování obyvatelstva využívat nějaký totalitní stát,” říká v rozhovoru pro časopis Trade-off.

  • sweden

    The Swedish COVID Way: Interview with Niclas Berggren

    We talked about “the Swedish way” with professor Niclas Berggren, whose expertise is (among other things) institutional economics and economics of trust. He shares his time between Stockholm and Prague, and also feels at home in both cities, so we talked about the current situation in both countries, what enabled Sweden to choose a more liberal path and why Czech people don’t trust each other.

  • T-O 0_2016 Rozhovor s F. Schneiderem

    Interview with Thomas Bata: „My grandad always taught me that happiness and positivity is a choice in life“

    Thomas Archer Bata is a great-grandson of Tomáš Baťa, the famous founder of the Bata company and currently is a member of the world board of the company. Previously, he handled company operations in various managerial positions. Together we discussed his studies and the original Bata values and even hockey.

  • klavír

    Rozhovor se Zuzanou Ceralovou Petrofovou: „Nejvíce mě potěší, když si naše piano koupí česká škola“

    Více než 600 tisíc nástrojů. Tolik jich prodala do celého světa česká firma PETROF. O klavírech, které si koupili třeba i Paul McCartney nebo Bill Gates, jsme si povídali s nositelkou jednoho z našich světově nejproslulejších příjmení, se Zuzanou Ceralovou Petrofovou, která firmu vede již od roku 2004.

  • Fotka web 1

    Rozhovor s Jiřím Dennerem, ředitelem MICo

    Třebíčská společnost Moravian Industrial Company (MICo) patří mezi nenápadné, ale o to více důležité tahouny v oboru strojírenství. Byla založena v roce 1993 jako servisní firma pro Jadernou elektrárnu Dukovany, ale během více než dvacetileté existence se z ní stalo mnohem víc. Je leaderem na trhu v konstrukcích a výrobě tepelných výměníků a přes 90 % své produkce exportuje do celého světa – její produkty najdeme v jaderných elektrárnách ve Francii, ve Velké Británii, v Rusku nebo na Ukrajině. Holding čítající nyní již deset firem působí nejen v energetice, ale MICo robotic se zabývá i automatizací a robotizací. Firma má obrat přes miliardu korun a zaměstnává celkově 450 zaměstnanců.