klavír

Rozhovor se Zuzanou Ceralovou Petrofovou: „Nejvíce mě potěší, když si naše piano koupí česká škola“

25. 3. 2020, 10.50 - Trade-off 2/2020 - Dominik Stroukal

Více než 600 tisíc nástrojů. Tolik jich prodala do celého světa česká firma PETROF. O klavírech, které si koupili třeba i Paul McCartney nebo Bill Gates, jsme si povídali s nositelkou jednoho z našich světově nejproslulejších příjmení, se Zuzanou Ceralovou Petrofovou, která firmu vede již od roku 2004.

Je v rodině Petrof někdo, kdo nehraje na klavír?

Ano, například můj devítiletý syn hraje na housle – stejně jako můj manžel – a jde jim to docela dobře.

Víte, kolik pian nese vaše jméno?

To víme úplně přesně, neboť vedeme tzv. opusovou knihu od začátku výroby v roce 1864 až dodnes. Každý nástroj u nás vyrobený, který opustí továrnu, je do ní zaznamenán pod určitým opusem. S nástrojem pak putuje tzv. rodný list, který nese toto opusové číslo a zákazník třeba na druhém konci světa se může dle tohoto čísla na svoje piano u nás doptat. Každý týden máme asi 50 dotazů v tomto duchu. Momentálně tedy nese naše jméno 632 095 kusů nástrojů.

Je někde piano se jménem PETROF, na které jste obzvlášť pyšná?

Těší mě každý prodaný kus, který přinese radost pianistovi, který za něj usedne. To je také naše „motto“. Jinak jsem hrdá na PETROF, který si koupili například Paul McCartney nebo Bill Gates. Nejvíce mě však potěší, když si naše piano koupí česká škola. Nebo filharmonie. Více ale prodáváme do zahraničí (90 %) než v Čechách.

Do které nejexotičtější země vyvážíte a proč?

Exotika je pro každého něco jiného. Prodáváme běžně nástroje do Singapuru, Malajsie, Indonésie, ale máme nástroje i na Islandu, Havaji, Kubě nebo Aljašce.

Je naopak země, kam byste chtěli a nedaří se to?

Nedaří se nám prodávat do Jižní Ameriky, přesto, že se o to snažíme.

Proč se to nedaří?

Je to dáno politicko-ekonomickou situací v těchto teritoriích. Snad se to někdy zlepší!

Klavír je velký kus nábytku, ale trendem je zmenšování bytů, v kterých žijeme. Cítíte to jako problém? Že se váš produkt jednoduše jen tak někam nevejde, i když by za jiných okolností lidé hrát chtěli? Slyšel jsem podobný příběh u hry na harfu.

Nevím, nevnímám to jako problém. Záleží na teritoriu, životním standardu a také na tom, zda si piano kupuje profesionál, nebo začátečník. V Americe nebo Číně lidé žijí v domech či velkých apartmánech a koupí si domů raději klavír. V Japonsku a Hongkongu jsou byty malé, více se tam prodávají pianina. V Čechách se také hodně staví a lidé, kteří si postaví velký dům, chtějí spíše klavír, protože se tam více hodí a dobře zní!

Jak velkou konkurencí jsou elektronická piana?

Elektronická piana obecně jsou velkou konkurencí akustickým pianům. Jsou to však dva odlišné světy. Je to asi jako elektrická a akustická kytara. Na akustických nástrojích musíte tón tvořit, využíváte dynamiku a barvitost nástroje, u elektronických a elektrických nástrojů je zvuk předem daný. Ten správný „zážitek“ ze hry musí každý zvážit.

Pokud dobře počítám, tak jste z páté generace rodiny Petrofových. Co šestá generace? Už se zaučuje?

Ano, moje dcera Anna je ředitelkou PETROF Gallery a zároveň pomáhá řídit zahraniční obchod. Její manžel Adam je ředitelem rozvoje obchodu ve firmě, má tedy pod sebou marketing, inovace, výzkum a vývoj. Oba pracují v plném nasazení ve firmě a moc nám pomáhají.

Když zmiňujete PETROF Gallery, mohla byste popsat, co je jejím cílem? Jak se projektu daří?

PETROF Gallery jsme otevřeli v prosinci 2017 za účelem setkávání lidí v Hradci Králové, ať již muzikantů, nebo těch, kteří k nám přicházejí za kulturou všeho druhu nebo si jen vychutnat šálek dobré kávy a domácí dort. Tento projekt se neustále rozrůstá, probíhá zde řada krásných koncertů napříč žánry, plesy, workshopy, konference, firemní večírky, zkrátka ušlechtilá zábava všeho druhu. Vládne tam moje dcera Anna se svým týmem skvělých lidí a je vidět, že to dělají rádi. Kromě kulturních akcí je součástí této galerie i showroom s velkou paletou našich nástrojů, na které si můžete kdykoliv zahrát. I během akce.

Vedle galerie máte i muzeum…

Ano. Pokud chcete nahlédnout do historie firmy, která je skutečně bohatá (Antonín Petrof postavil svůj první klavír v roce 1864), můžete navštívit Muzeum PETROF pod vedením mé sestry Ivany, která se stará o kulturní dědictví firmy. Součástí prohlídky může být i výroba, kde vidíte postupy, které se skutečně předávají z generace na generaci. Piano má sedm tisíc součástek a z toho si my sami většinu (80 %) vyrábíme. Nejsme tedy montážní závod, ale know-how se tvoří skutečně u nás na dvoře. Na to navazuje systém přísných kontrol a ten správný výběr materiálu.

Vystudovala jste farmacii – měla jste někdy chuť firmu předat a nastoupit do lékárny?

Já jsem pořád srdcem farmaceutka, ale už mi ujel v oboru vlak. O to víc mám mezi lékárníky kamarádů.

 

Autor:

Dominik Stroukal

 

Zuzana Ceralová Petrofová vystudovala Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od roku 2000 pracovala v rodinné firmě PETROF jako vedoucí propagačního oddělení, po dvou letech se stala obchodní ředitelkou a v roce 2004 převzala vedení společnosti od svého otce. Za svou práci získala řadu ocenění. Je vdaná a má dvě děti.

 

41 Petrof

 


Autoři:

Podobné články

  • kvantové pc

    Srozumitelně o kvantových počítačích s profesorem Pavlem Cejnarem

    Prof. RNDr. Pavel Cejnar, Dr., DSc., jeden z předních českých odborníků na kvantovou fyziku, v současné době vyučuje na Univerzitě Karlově, kde svou kariéru původně započal. Má za sebou ale i řadu pracovních pobytů v zahraničí, například ve Švýcarsku, Spojených státech, Německu či v Jihoafrické republice. I všude tam se kvantovou teorií zabýval. „Kvantové počítače by mohl k upevňování moci a šikanování obyvatelstva využívat nějaký totalitní stát,” říká v rozhovoru pro časopis Trade-off.

  • T-O 0_2016 Rozhovor s F. Schneiderem

    Právní gramotnost je u nás tragická, říká popularizátor práva

    Vojtěch Sucharda je advokát a popularizátor práva. Působil jako samostatný advokát, ale naskytla se mu podle jeho vlastních slov unikátní příležitost spoluzaložit právní kancelář Arrows. Ta je nyní několik let po sobě jednou z nejrychleji rostoucích kanceláří u nás. Ve volném čase se věnuje problematice právní negramotnosti, a to hned na několika frontách. Usiluje o novou národní strategii po vzoru té, která má zvýšit finanční gramotnost. A zlepšit situaci se snaží také online aplikací mylaw.cz, která poskytuje lidem zdarma základní právní informace a propojuje zájemce o právní služby s advokáty.

  • sweden

    The Swedish COVID Way: Interview with Niclas Berggren

    We talked about “the Swedish way” with professor Niclas Berggren, whose expertise is (among other things) institutional economics and economics of trust. He shares his time between Stockholm and Prague, and also feels at home in both cities, so we talked about the current situation in both countries, what enabled Sweden to choose a more liberal path and why Czech people don’t trust each other.

  • T-O 0_2016 Rozhovor s F. Schneiderem

    Interview with Thomas Bata: „My grandad always taught me that happiness and positivity is a choice in life“

    Thomas Archer Bata is a great-grandson of Tomáš Baťa, the famous founder of the Bata company and currently is a member of the world board of the company. Previously, he handled company operations in various managerial positions. Together we discussed his studies and the original Bata values and even hockey.

  • Fotka web 1

    Rozhovor s Jiřím Dennerem, ředitelem MICo

    Třebíčská společnost Moravian Industrial Company (MICo) patří mezi nenápadné, ale o to více důležité tahouny v oboru strojírenství. Byla založena v roce 1993 jako servisní firma pro Jadernou elektrárnu Dukovany, ale během více než dvacetileté existence se z ní stalo mnohem víc. Je leaderem na trhu v konstrukcích a výrobě tepelných výměníků a přes 90 % své produkce exportuje do celého světa – její produkty najdeme v jaderných elektrárnách ve Francii, ve Velké Británii, v Rusku nebo na Ukrajině. Holding čítající nyní již deset firem působí nejen v energetice, ale MICo robotic se zabývá i automatizací a robotizací. Firma má obrat přes miliardu korun a zaměstnává celkově 450 zaměstnanců.